• Vergelijkend onderzoek naar betwiste/vervalste handtekeningen;
• Vergelijkend onderzoek naar handgeschreven teksten, doorhalingen en invullingen;
• Onderzoek en visualisatie van ingedrukte en latent aanwezige indrukken op documenten.
Forensisch handschriftonderzoek
• Onderzoek naar betwiste/vervalste handtekeningen;
• Onderzoek naar handgeschreven teksten, doorhalingen en invullingen;
• Onderzoek en visualisatie van ingedrukte en latent aanwezige indrukken op documenten;
U kunt ook bij ons terecht voor een Quick Scan wanneer u twijfelt of het zinvol is om
een uitgebreid vergelijkingsonderzoek aan te vragen of voor het doen van contra-expertise.
Betwist handschrift
Handgeschreven brieven, notities, invullingen, handtekeningen etc. zijn allemaal door individuen achtergelaten sporen. Is de producent (schrijver) van deze sporen onbekend of omstreden, danspreken we van betwist handschrift. Doel van het vergelijkend handschriftonderzoek is een antwoord te geven op de vraag of betwist handschrift of een betwiste handtekening van een bepaalde persoon afkomstig kan zijn.
Om deze vraag te kunnen beantwoorden is referentiemateriaal nodig, bestaande uit handschrift of handtekeningen. Er kan ook gevraagd worden of verschillende betwiste handschriften van dezelfde schrijver afkomstig zijn. In dat geval worden de handschriften onderling vergeleken.
Conclusie van het onderzoek
De kernfunctie van handschriftonderzoek is om vast te stellen of handschrift afkomstig kan zijn van een bepaalde schrijver.
De vergelijking baseert zich op een systematische vergelijking van de aanwezige schriftkenmerken. De nadruk ligt hierbij op de vorm en niet op de inhoud van het geschrevene. De resultaten van dit vergelijkend onderzoek worden tegen vooraf opgestelde hypothesen getoetst. We gaan dan na hoe waarschijnlijk de bevindingen zijn onder elk van deze hypothesen en rapporteren deze aan de aanvrager.
Daarnaast kunnen wij soms iets zeggen over de motorische toestand van de schrijver. Deze uitspraak zal dan alleen betrekking hebben op de waargenomen schrijfbeweging in de vorm van het handschrift. Bijvoorbeeld, de motorische toestand van de schrijver kan ’tremor’ zijn (bijvoorbeeld als gevolg van Parkinsonisme, middelenmisbruik, emotie). De effecten van de tremor kunnen zichtbaar zijn in het handschrift. In zo’n geval zullen wij de aanwezigheid van ’tremor’ vermelden, maar niet de oorzaak ervan.
Het doen van uitspraken over de mentale of fysieke toestand of over persoonlijkheidseigenschappen van de schrijver behoort niet tot de expertise van het forensisch handschriftonderzoek.